dinsdag 22 november 2016

Veldrijden....

Afgelopen weekend heb ik me wat meer verdiept in het veldrijden, en dan dat in NL in het bijzonder. Want daar in Belgie waaide t zo hard dat men de veiligheid van de renners niet kon garanderen. Goed om te zien dat organisatoren de renners en hun welzijn voorop stelt. Daarover later meer...

Eerst Twan van den Brand. Wan pech hedde dan! Bezig met een lekker seizoen, goed in zijn vel, Nederlands kampioen straatrace, en dan.. tsja, dikke pech... Tijdje eruit en herstellen. Manmanman, wa kut is da! Beterschap Twan. En ja, je zal zeker terugkomen, maar dat neemt niet weg dat dit gewoon klote is! Sterkte kerel!

Dan zag ik een opmerking van een renner die van Koksijde snel naar Lieshout was gekacheld om daar zijn rondje te rijden. Dat het parcours en de startopstelling niet je van het was, ok, daar kan ik inkomen, maar dat is nu eenmaal zo bij de kleinere plaatselijke rondjes. Iets meer kennis van de cross in Lieshout en je had dit kunnen weten, maar soit, ik begrijp het wel. Wat ik ook volkomen begrijp, en waar ik me ook al vaker aan heb gestoord toen ik nog bij t MTB deed helpen, is dat je als begeleider, mecanicien, pitspoes of wat dan ook inderdaad gewoon entree moet betalen. En dat is niet alleen in NL zo, laatst in Beringen (BE) precies hetzelfde. Ik kan daar met mijn verstand ook niet helemaal bij, maar goed, ze mogen het vragen dus ja... Krom is het wel.

Dan het 3e bericht. Daar sloeg ik wat van achterover. Micha de Vries pleurde dit weekend van zijn fiets. Iets wat hem zelden overkomt, maar als hij het doet doet hij het goed. ( remember Swiss Epic?). Wat ik dan vandaag in de Gooi en Eemlander lees ( ik lees ook alles ook he...) deed me de wenkbrauwen fronsen. Had al begrepen dat hij "op eigen houtje" naar het ziekenhuis was gegaan / moest gaan, maar de opmerkingen vandaag in de krant waren mijns inziens redelijk dom en van dien aard dat ik het idee had dat de desbetreffende persoon al een fles wodka achter zijn kiezen had zitten.
We zijn hier niet in Amerika, waar iemand moet blijven liggen en er direct een helikopter wordt opgeroepen

Goed argument om iemand zelf naar het ziekenhuis te laten gaan! Prima argument zelfs, geen speld tussen te krijgen, het is hier inderdaad geen Amerika! (daar zou iemand een liedje over moeten schrijven... ow, wacht.... ). Dus lekker zelf naar dat ziekenhuis, hop hop!

In het Hilversumse ziekenhuis kreeg hij van artsen te horen dat hij nooit rechtop zittend vervoerd had mogen worden. „Ik wil er niet aan denken, maar voor hetzelfde geld was er van alles geperforeerd. Het is dat ik als topsporter zo’n hoge pijngrens heb. Ieder ander had nu op de intensive care gelegen. In de toekomst moet het toch echt anders.’’
De Gooise wielerclub vindt van niet. Van Koningsveld: „Mooi weer, een mooi parcours, fantastische wedstrijd. Zo’n reactie van een medicus in het ziekenhuis snap ik ook wel. Maar wij zijn veldrijders, wegrijders. We vallen zo vaak, breken een pols, sleutelbeen, iets anders. Vaak in de middle of nowhere, dan moet je jezelf wel redden.” 

De artsen ( dat zijn de mensen die er echt verstand van hebben) vonden dus dat hij zo niet vervoerd had mogen worden, de wielerclub doet het af met: "Wij zijn veldrijders, wegrijders, we vallen zo vaak.... je moet jezelf kunnen redden, bla bla bla... "
Nu ben ik vaak ruimdenkend, en ben ik het ermee eens dat je niet altijd gepamperd hoeft te worden, Maar soms moet je niet zo eigenwijs zijn en de ernst van de situatie inschatten. Mijns inziens is dat hier niet goed gedaan en heeft men eerst gekeken wat voor soort renner hij was, en daarop het besluit genomen geen 112 te bellen. Beter had men naar de toestand van de renner kunnen kijken en daarop het besluit baseren, maar nee, WIJ ZIJN VELDRIJDERS! WIJ DOPPEN ONZE EIGEN BOONTJES! Waar dat vandaan komt, geen idee, maar het is het slechtste argument wat ik de laatste tijd gehoord heb. Er komt dus een moment dat die man, die bij Micha staat, denkt: Nee, ik bel geen 112, het is een veldrijder. Dat verzin je toch niet?
Wat zou ertegen zijn om de ambulance te bellen? Kost dat de wielervereniging geld? Voelen ze zich bezwaard? Staan ze dan voor schut? Wat zou nu de echte reden zijn om dat niet te doen?
Dat vraag ik me dan toch echt af....

Ik hoop dat er onder de organisatoren en EHBO-ers ( en ja, er zijn zeker hele goede, en het is prachtig dat ze er zijn!) toch een paar zijn die de volgende keer eerst even naar de klachten van de renner kijken ipv naar zijn beroep. Lijkt me stukken verstandiger......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten