maandag 1 augustus 2016

Houffalize is niet zo ver weg...

Afgelopen weekend Houffalize. Het mekka van de mountainbikesport. Wereldbekerwaardig parcours. Heerlijk rijden daar. Superlatieven komen tekort om die wedstrijd te beschrijven, dus dan verwacht je daar iedereen die ook maar in de buurt woont en omstreken. Behalve die in London moeten rijden van hun team.
Ook verwacht je daar de renners van het K-OTC. Wat is er mooier dan rijden in je achtertuin ( face it, Sittard-Houffa is een klein stukje) op een parcours waar je een echte mountainbiker kan worden. Niets is minder waar. Ze waren in geen velden of wegen te bekennen. (niet de eerste keer trouwens) Wel een paar dagen ervoor in de omgeving trainen, maar de wedstrijd zelf rijden ze niet. Blijkbaar met het oog op de wereldbekerwedstrijd in Canada...
Ja, u hoort het goed. We gaan met on(s)ze talent(en) wel naar Cairns, Australie en nu dus Mont Saint Anne in Canada, maar een topwedstrijd om de hoek laten we links liggen ? Als renners vragen of ze een keer meekunnen met een training in het buitenland is er geen plek/tijd/geld, maar bij een World Cup is niets te dol? Waar komt dat geld vandaan, en beter nog, kan dat geld niet beter besteed worden? Ja, internationale wedstrijden zijn belangrijk, maar om 2x naar de andere kant van de wereld te reizen met begeleiding en dergelijke.. Ik vind het van de zotte.

En waarom rijden onze talenten niet gewoon de Benelux competitie en meer wedstrijden nationaal? Of internationaal maar meer in de buurt ipv elke keer Italie, Zwitserland en noem maar op. Ook de talenten moeten ervoor zorgen dat het MTB in de lift komt, dat kan ook door zich te laten zien in de nationale wedstrijden en dat niveau omhoog te krikken.

Vandaag even "gebabbeld" met een echte kenner. Gewoon een half uurtje ideeen uitgewisseld en we kwamen er al snel op dat het complete Sittard verhaal van nu de schop op kan. Maak er gewoon een trainingscentrum van ( want ja, dan blijft de provincie Limburg tevreden, lalalalala subsidie) en kunnen er meerdere talenten van profiteren. Dat hoeft niet intern, maar via trainingsweekenden, gezamelijke wedstrijden, voor mij part een soort van Alphen zoals bij het veldrijden, als ze maar aandacht en aanwijzingen krijgen. En niet opgesloten worden in een huis maar gewoon in hun eigen veilige omgeving kunnen blijven wonen en studeren en de gezamelijke dingen meepakken. Wedden dat er meer doorbreken dan op deze manier? Wedden dat dat beter gaat lukken als we dan ook nog de Knegt aan het roer krijgen?
Zomaar een paar idee├źn die in een half uurtje opkwamen. Het lijkt me toch dat de hoge heren, met hun full time baan m.b.t offroad, dan ook wel wat kunnen bedenken dat beter werkt dan datgene wat er zich nu afspeelt?

Dus Gerben, ik hoop dat je er wat aan kan doen aan die erfenis die je krijgt. Maar ik neem aan dat jij wel een plannetje hebt. En niet van die doldrieste acties gaat uitvoeren, toch?
Want eerlijk is eerlijk. Houffa is niet zo ver weg.. maar de populariteit van onze sport wel.... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten