maandag 6 juni 2016

4 jaar verder.. qua tijd dan, niet qua ontwikkeling... #doeiMTB #ophef!

Ik zat zondag weer eens op de fiets. En dan heb je soms wat tijd om na te denken. Over het jaar waar alles begon, bij het Cube Nutswerk team..Over de laatste 3 jaar bij het MPL team.. Over het verlies van Aschwin, over het stoppen bij datzelfde team.. en over het MTB-en in het algemeen..
Nou heb ik een tijdje niet veel daarover geschreven, had wel het idee dat het goed zou komen, maar helaas... er verandert niet veel he? 

Dat het mountainbiken niet al te populair was, dat was al bekend. Dat de KNWU jaren geleden riep dat ze het gingen veranderen, was mooi. Dat dat niks zou worden was toendertijd eigenlijk al bekend.. Tot zover niks nieuws onder de zon. Ik zie namelijk in de laatste 4 jaren nul verandering mbt het beleid en de toekomst van het off-road gebeuren. Ondertussen zoeken ze wel naar een vrijwilliger (clicky) die een meer dan full-time functie moet gaan bekleden. Dat zal wel gaan werken ja... met vrijwilligers.. geeft meteen de urgentie aan van het opkrikken van het imago van de off-road tak.
(HERMAN, WAAR BEN JE? DE SPORT HEEFT JE NOG STEEDS NODIG!!!!)

Verder zien we onze bondscoach MTB ook niet al teveel uitrichten buiten zich bezig houden met het K-OTC en dan met name 1 renner. Zijn missie is meer om hem naar de top te brengen dan het algehele MTB niveau op te krikken. Prima, maar wordt dan zijn personal trainer, en doe dat niet (gedeeltelijk, maar meer als wij denken, want stiekem...) onder de vlag van de KNWU. Diezelfde bondscoach die ervoor zorgde dat tijdens het NK in Groesbeek zijn renners "een concurrent" van zijn protege de hekken in moesten rijden.. En zo zijn er nog legio voorbeelden (die ik gewoon niet kan publiceren, want te belachelijk voor woorden)  van het niet functioneren van de beste man.  Hoe lang sukkelen we nog verder op deze manier? Moet een bondscoach zichzelf niet meer profileren en de sport naar buiten toe wat meer een warm hart toedragen?

Vaak hoorde ik: Maar dat kunnen we niet naar buiten brengen, want we hebben hem (of de KNWU) wel nodig...  Is dat zo? Hebben we dit soort personen nodig in onze geliefde sport? Wat de sport nodig heeft is een vent die oplossingen aandraagt, de sport in het zonlicht zet en niet eentje die "op persoonlijke titel" 1 renner beter kan maken. Want face it.. waar is de rest van het K-OTC? En hoeveel zijn er niet weggegaan daar om verschillende redenen? Hoeveel zijn teruggekrabbeld na een "eerste kennismaking"? Allemaal niet voor niets he.. Maar daar mag je niks van zeggen/schrijven, want "we hebben ze nog nodig.."  Nogmaals, de sport zou beter af zijn zonder...

Het is tijd voor een frisse wind. Andere mensen met een andere kijk op de sport dan diegene die er nu zitten. De laatste 4 jaar is er geen zak vooruitgang geboekt. Sterker nog, ik heb het idee dat het MTB er nog slechter voorstaat dan toendertijd.. Elk ander bedrijf zou maatregelen nemen, in Nieuwegein gebeurt vooralsnog weinig.. het zou natuurlijk zonde zijn als de snoepreisjes dadelijk niet meer door kunnen gaan he.. Rio staat namelijk voor de deur, dat pikken we graag nog even mee! ( En niet zeggen dat de bobo's nooit meegaan, ik heb foto's gezien van een EK waar 5x zoveel begeleiding was dan renners... ).
(HERMAN, WAAR BEN JE? DE SPORT HEEFT JE NOG STEEDS NODIG!!!!)

Verder probeerde ik op zondagavond een uurtje of wat de uitslagen uit Eupen ergens te vinden.. Maar nee hoor, nergens wat te vinden. Je zou toch zeggen dat, nu iedereen al jaren met een chip rijdt, dat toch makkelijk door te sluizen moet zijn naar een of andere uitslagen website op de site van de KNWU ofzo... het is toch 2016 of niet?

En ja, misschien zie ik het wat te pessimistich, maar het wordt weer eens tijd voor een discussie. "Vroeger" toen ik wekelijks alles afkraakte werd ik nog wel eens gebeld door de een of ander ( Hoi Tim!) om het te bespreken en was er in ieder geval iets van discussie... De laatste jaren is het heeeeel rustig... te rustig dus om deze sport weer populair te krijgen... En ja, daar baal ik best wel van.

We hebben zeker renners die potentie hebben. Maar dan moeten die wel de kans krijgen zich te profileren bij bepaalde wedstrijden. Haal die belachelijke eisen voor kwalificaties EK/WK/OS eens wat naar beneden en geef renners de kans internationaal de strijd aan te gaan met de besten. Worden ze beter van! Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben om dat te begrijpen, toch? Hoeveel renners mogen er met de KNWU op een soort van stage om wedstrijden te rijden? Volgens mij doen ze dat in Belgie beter... ( buiten het EK voetbal doen ze dat dus ook al beter.... ).

Benieuwd of iemand dit gaat lezen van de "hoge heren". En mocht dat zo zijn dan verwacht ik niet meer dan:
Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef......

Precies.....

Houdoe.


 


1 opmerking:

  1. Hey Rob, ben je daar weer? Long time no see. Inmiddels kom ik nooit meer bij een ATB wedstrijd en wellicht heeft dat voor een deel ook te maken met de aanpak van onze mtb-vader. Nooit kregen talenten van de lichting Zuurbier, de Nijs, Eversdijk enige kans om zich internationaal te ontwikkelen en dan gaat de lol er een keertje af.
    Houdoe

    Jan Eversdijk

    BeantwoordenVerwijderen