donderdag 13 november 2014

Gaat de topsport ten onder ? #hupMTB

Vandaag op NOS.nl: Zorgen om Nedelands Volleybal. Maar natuurlijk, de volgende tak van sport die een opdonder gaat krijgen en langzaam naar de afgrond gaat.. Wat is er toch aan de hand in Nederland met het sportklimaat ?

Het ijshockey, ooit, toen ik nog een klein menneke was reed ik wel eens langs de Vliert in Den Bosch. Toen stond daar, tegenover de trainingsvelden van de plaastelijke FC een aftandse schaatshal. Maar.. als er ijshockey werd gespeeld zat het vol ! Om heel eerlijk te zijn had ik heden ten dage geen idee of er nog ijshockey gespeeld wordt in Den Bosch. Ik heb het op moeten zoeken en ja, de Red Eagles bestaan nog.. spelen eerste divisie met 10 andere teams. De eredivisie bestaat nu maar liefst uit 5 (!) teams....

Basketbal. Jaren geleden groot in Den Bosch. Tijdje wat minder geweest, maar zeker weer op de weg terug. Gelukkig maar. Hoewel ik wel het idee heb dat ook het basketbal in Nederland minder populair is geworden de laatste decennia. Helemaal zeker ben ik er niet van, maar de oude basketbal hal in Den Bosch zat altijd bommetje vol bij de Europa Cup wedstrijden ! Wat een feest, wat een feest....

Vandaag kwam daar het volleybal bij. Ooit waren we olympisch kampioen (Atlanta '96) en lag ik in mijn bed 's-nachts de finale te bekijken. Wat was dat spannend en iets om nooit te vergeten. De jaren daarna deden we nog even mee met de internationale top om daarna verder en verder af te zakken... Tot het moment dat mensen zich zorgen gaan maken over het volleybal.. Maar dan is het meestal al te laat...

Zo ook bij mijn geliefde sport. Back in '96 we had Sir Bart die het mountainbiken even op de kaart zette in Nederland.  Door souverein naar de overwinning te joekelen daar in Atlanta... De maanden erna kocht elk kind in Nederland een mountainbike en ging de bossen in. (Toen kon dat nog zonder al die regeltjes en verboden). Er kwamen nog wat mooie jaren, Bart reed (en rijdt ! ) nog een tijdje de stenen uit de straat (huh?) en we bleven als kleine landje mooi meedoen. De laatste jaren gaat het met de populariteit ook wat achteruit, gelukkig komt er een talentje aan die de komende jaren met de grote jongens mee kan doen.. Hopen dat dat de mensen weer wakker schudt.

En dan met name het bedrijfsleven. Iedere werkgever heeft baat bij een fitte werknemer, maar meestal komt men met hun goede bedoelingen niet verder dan het bouwen van een intern fitnesscentrum. En dat is jammer.. Ga eens verder kijken dan die 15 vierkante meter achter in je loods, spring eens op de fiets en boek een mountainbike clinic, zodat de teams of organiserende bedrijven weer verder kunnen met het opbouwen van de mountainbike cultuur in Nederland.

Het mooiste zou zijn als er een keer een multinational verder keek dan wielrennen, schaatsen of voetbal en zijn nek zou durven uitsteken om een sporttak van "de dood" te redden...  Want hoe je het ook went of keert, geld is meestal wel datgene waar het bij de diverse bonden aan ontbreekt om een fatsoenlijk reddingsplan in elkaar te knutselen... Dus wie durft op te staan om dit te bewerkstelligen ?

Begin maar bij het mountainbiken ( verrassend he?) dan zal ik het Olympisch Comite wel aanschrijven of er alstublieft weer Olympische Spelen kunnen komen in Atlanta... Want eerlijk is eerlijk, ik vind die 19 medailles uit Atlanta veel meer waarde hebben dan de 24 schaatsmedailles in Sotsji.

Tot in Atlanta !

P.s. binnenkort ben ik alleen nog te vinden op www.laagvliegen.com ;) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten